השקעה יכולה להיות תהליך נהדר שיש לו פוטנציאל להבטיח עושר ועתיד פיננסי ורוד. עם זאת, כאשר אנחנו ניגשים להתחיל את המסע שלנו אל עבר העושר, חשוב לזכור כי עלינו לפעול בשיקול דעת ובזהירות הנדרשת, שכן בכל השקעה טמון גם סיכון.
בין אם אתם משקיעים מתחילים ובין אם יש לכם שנים רבות של ניסיון, הבנת הטעויות הנפוצות ביותר שנעשו על ידי משקיעים וכיצד להימנע מהן, יכולים לשפר משמעותית את התוצאות שתשיגו בהשקעות שלכם.
במאמר זה, נחקור את 20 הטעויות המובילות של משקיעים שכדאי להכיר, יחד עם אסטרטגיות מעשיות להימנעות מטעויות אלו. המודעות לטעויות וההבנה כיצד להימנע מהן, עשויות לשפר את התוצאות שלכם ולסייע להתכוונן לדרך הנכונה, לקראת שגשוג פיננסי ארוך טווח.
כאן המקום להזכיר כי הכנו גם מדריך שלם למשקיע המתחיל בשוק ההון, בו תוכלו לקרוא מידע חשוב שיסייע לכם לבנות את הדרך שלכם בשוק ההון.
20 טעויות נפוצות שמשקיעים עושים שכדאי להימנע מהן:
לא מבצעים מחקר מקדים
אחת מהטעויות הגדולות ביותר של משקיעים היא ביצוע השקעה ללא מחקר מעמיק וללא הבנת תחום ההשקעה. אפשר להימנע מכך על ידי לימוד וביצוע מחקר מעמיק על הזדמנות ההשקעה, הבנת מושגי היסוד והנכסים המעורבים בהשקעה, ביצוע הערכת סיכונים מקיפה והערכה לגבי פוטנציאל התשואה.
זכרו – לא משקיעים אם לא מבינים!
מקבלים החלטות על סמך רגש
קבלת החלטות על בסיס רגשי בלבד, ללא ניתוח רציונלי שקול, עלולה להוביל לתוצאות לא רצויות בעולם ההשקעות. רגשות כמו פחד, תאוות בצע או “פומו”, עלולים לערפל את שיקול הדעת שלנו ולמנוע מאיתנו לקבל החלטה באופן מסודר ומושכל. רגשות אלו עלולים לגרום לנו לקבל החלטות מוטעות שיביאו בסופו של דבר להפסדים. על כן, מומלץ לפתח הרגל של קבלת החלטות נכונה ושקולה כאשר אנחנו רוצים להשקיע את כספנו בדבר מה, תוך הקפדה על ניתוח מעמיק של האפשרויות והתאמתן למטרות שהצבנו לעצמנו. תהליך כגון זה, למרות שהוא נוטה להתעלם מרגשותינו, יכול לשפר משמעותית את איכות ההחלטות ולמנוע הפתעות לא נעימות.
לא מפזרים את ההשקעה שלהם
על משקיעים כדאי מאוד להימנע מ-“לשים את כל הביצים בסל אחד”, שכן מהלך זה מעלה את רמת הסיכון במקרה של בעיה בהשקעה הספציפית. על מנת לשמור על תיק ההשקעות שלנו מפוזר ומגוון נוכל לדוגמא להשקיע בסוגי נכסים שונים, תעשיות ואזורים גיאוגרפיים שונים ובכך לפזר את הסיכון ולשפר את התשואות בהשקעות.
מנסים לתזמן את השוק
ניסיון לחזות שינויים קצרי טווח בשוק ההון הוא משימה קשה ומורכבת. גם משקיעים מנוסים מתקשים לצפות במדויק את תנועות השוק לטווח זמן קצר ואף בינוני. יש לזכור כי קיימים גורמים רבים המשפיעים על מחירי ניירות הערך, ולא ניתן לחזות מראש התפתחויות בלתי צפויות כגון אסונות טבע, משברים פוליטיים ועוד. לפיכך, ראוי לכל משקיע לאמץ גישה צנועה ולהבין שלא הכל ידוע או ברור. עדיף להתמקד בהשקעות ארוכות טווח, שפחות רגישות לתנודתיות קצרת מועד. גישה זו מאפשרת למקד מאמצים בבחירת נכסים איכותיים עם פוטנציאל צמיחה, ולא להסתכן בניסיונות קצרי טווח לצפות את הבלתי צפוי. זכרו – קשה מאוד ואולי אפילו בלתי אפשרי, לתזמן את השוק לאורך זמן!
מבצעים יותר מדי פעולות מסחר
קנייה ומכירה של מניות בתדירות גבוהה, ללא תכנון מקדים, עלולות להוביל לתשלום של עמלות מיותרות ולפגיעה בתשואת ההשקעה. על כן, חשוב לפתח אסטרטגיית השקעה מוגדרת היטב לפני שאנחנו מתחילים להשקיע במנייה מסוימת, זאת תוך תכנון הפעולות וחישוב העמלות הצפויות. בדרך זו, נוכל למקסם את התשואה שלנו ולהקפיד על אסטרטגיית השקעות סדורה. השקעה בשיטה כזו תאפשר לנו להימנע מלהתפתות לבצע פעולות מיותרות כתוצאה משינויים שהמניה עוברת בטווח קצר.
טיפ: נסו למצוא דילים מסוימים להפחתת עמלות הקנייה והמכירה, או נהלו משא ומתן אל מול בית ההשקעות על מנת לקבל הנחות שכאלו. קראו את הפוסט שפרסמנו על איך בכלל בוחרים חברת השקעות נכונה עבורנו.
מנהלים סיכונים בצורה שגויה
לעיתים, משקיעים נוטים להתעלם מהצורך בניהול סיכונים נכון בהשקעותיהם. הם משקיעים בנכסים מבלי לשקול כראוי את הסיכונים הכרוכים בכך וללא אסטרטגיה ברורה להתמודדות עם אותם סיכונים. גישה זו היא בעייתית ועלולה להוביל להפסדים כואבים. חשוב לנו כמשקיעים לתת תשומת לב לזיהוי הסיכונים בהשקעות שאנחנו מבצעים, ולגבש תוכנית ברורה לניהול סיכונים תוך שימוש בכלים המתאימים, כגון פקודת Stop Loss לצמצום הפסדים, או שימוש בפיזור השקעות נכון ומגוון בין נכסים שונים. ניהול סיכונים נכון הוא מרכיב קריטי בהצלחה לטווח ארוך בהשקעות, וכדאי לכל משקיע להקדיש לכך מחשבה ותשומת לב ראויים.
סיכוי טוב ששאלתם את עצמכם עכשיו “מה זה בכלל פקודת Stop Loss”? אם כן, צפו בסרטון המצוין הבא והבינו טוב יותר:
הולכים עם העדר (או: רודפים אחרי טרנדים)
לעיתים משקיעים נוטים “ללכת עם העדר” ולהשקיע במניות מסוימות, מכיוון שכולם מדברים עליהן והן נתפסות כמניות טרנדיות. הסכנה בגישה זו היא, העדר חשיבה ביקורתית עצמאית ומנטליות פאסיבית בקרב משקיעים. למעשה, המשקיע משקיע את כספו כי “שמע שהמניה תעלה” או כי “כולם מדברים על זה“. השקעה שכזו היא מסוכנת ביותר, שכן היא איננה מכלילה משתנים רבים בשיקול האם להשקיע או לא. במקום זאת, בהשקעה כזו משקיעים נוטים להתעלם מסימני האזהרה ולבחור להקשיב לאנשים משכנעים במיוחד שקוראים להם להשקיע במניה מסיבות שונות; כך משקיעים שאינם זהירים ומחושבים עשויים להתפתות להשקיע.
וההפסד הכספי? הוא מתגלה אחר כך..
אז נכון לעשות? במקום לעקוב אחר טרנדים וללכת עם הזרם, חשוב שנבצע מחקר עצמאי יסודי על ההשקעות שאנו שוקלים להשקיע ונקבל החלטות המבוססות על בדיקה מהותית של הנכסים והתאמתם ליעדנו. אל לנו להתפתות להשקעות רק משום שהן מפורסמות או נחשבות “טרנדיות”. יש להתייחס לכל השקעה באופן ביקורתי ועצמאי, תוך התבססות על מחקר אישי מעמיק ולא על פרסומים בלבד.
שאלה קטנה שלנו: האם לדעתכם מניית טסלה היא כזו? קראו והחליטו בעצמכם..
מסתמכים על פרשנויות
כאן המסר הוא חד משמעי. זכרו – אין אדם שיכול לחזות את העתיד, וכנגזרת מכך, אין אדם שיכול לתזמן את שוק ההון (כבר דיברנו על זה, בטעות מספר 4). בדיוק בטעות הקודמת הזכרנו גם שאסור ללכת אחרי העדר – אז להיזהר מדעות של אנשים ‘רגילים’, אתם יודעים. אך כאן כדאי לשים לב, שגם כל “מאמר דעה” של אנליסטים העוסקים בניתוח השוק, בין אם מדובר בניתוח תחום מסוים או ניתוח השוק כולו, עשוי להכיל נקודת מבט אישית ולא אובייקטיבית. על כן, כדאי תמיד לקרוא בזהירות מאמרים שכאלו או ניתוחים של השוק.
מה אפשר לעשות? מומלץ להטיל ספק בכל ניסיון של אנשים מסוימים לחזות את תנועת השוק. כדאי גם לקרוא מאמרים של אנשים שאתם סומכים עליהם. זכרו תמיד לתהות למה אותו אדם כתב את אשר כתב. והכי חשוב – פתחו דעה משל עצמכם, ואחר כך הרשו לעצמכם לקרוא עוד בתחום.
מוותרים על בדיקה נאותות להשקעה
ויתור על בדיקת נאותות מקיפה של הזדמנויות השקעה הוא טעות נפוצה ומסוכנת. רבים לא מבצעים ניתוח מעמיק של הנכסים בהם הם שוקלים להשקיע, וכתוצאה מכך מקבלים החלטות שגויות. כל משקיע צריך לבצע בדיקת נאותות יסודית לפני כניסה להשקעה כלשהי. זה כולל סקירה מעמיקה של הדוחות הכספיים (תוכלו ללמוד על איך קוראים דו”חות כספיים באתר של ינון אריאלי), ניתוח מגמות השוק והענף, הבנת המודל העסקי ועוד.
על כן, פנייה לייעוץ השקעות היא צעד חכם ואין מדובר בבזבוז כספים!
נוהגים בחוסר סבלנות
חוסר סבלנות הוא אחד המכשולים הגדולים ביותר להצלחה בהשקעות לטווח ארוך. רבים מהמשקיעים מצפים לתוצאות מהירות, וכשאלו אינן מגיעות הם נוטים לאבד סבלנות ולקבל החלטות מוטעות.
חשוב לזכור שהשקעות איכותיות דורשות התמדה ומחויבות לאורך זמן. לעיתים קרובות יש תקופות של תנודתיות ואף ירידות בשווי ההשקעה לפני שמתחילה הצמיחה המשמעותית עליה בניתם את ההשקעה. על כן, יש לנהוג באורך רוח ובסבלנות. אל לנו לצפות להצלחה מיידית – חשוב להישאר נאמנים ונאמנות לאסטרטגיית ההשקעה גם כשהשוק סוער.
סבלנות ומשמעת עצמית הם מפתחות חיוניים להצלחה בהשקעות.
מייצרים חוב גדול מדי
חוב הוא מושג שכל משקיע צריך להכיר ועדיף גם לתחזק אחד כזה. לעיתים משקיעים נוטים ליטול הלוואות וחובות גדולים מדי כדי לממן את השקעותיהם, מבלי לשקול כראוי את הסיכונים הכרוכים בכך. אמנם, חוב במינון מתון יכול לשמש כלי להגדלת תשואת ההשקעות, אך נטילת חוב מופרזת מהווה סיכון ממשי ועלולה להביא למשבר כלכלי אישי במקרה בו ההשקעות ייכשלו. לכן, חשוב לשמור על איזון נכון בין הון עצמי לחוב, ולא להגזים ולמנף את ההשקעה יתר על המידה. יש להימנע מהשקעות שמחייבות חוב גדול מעבר ליכולת שלנו, ולפעול תמיד מתוך שיקול דעת זהיר ואחראי. משמעת פיננסית היא הבסיס להצלחה ארוכת טווח בהשקעות.
מינוף הוא מצב בו אנחנו לוקחים הלוואה על בסיס נכס קיים (או הון עצמי) בכדי להגדיל את ההון המושקע ולמקסם רווחים.
שוכחים לוודא שיש להם קרן חירום
יצירת קרן חירום היא הכרחית לכל משקיע. פעמים רבות משקיעים מתמקדים בבניית תיק ההשקעות שלהם מבלי להקצות מספיק משאבים לקרן חירום נזילה. צעד זה עלול להשאיר אותם חשופים למצבי משבר ולקשיים כלכליים בלתי צפויים. על כל משקיע לוודא שיש ברשותו קרן חירום הולמת, הכוללת סכום נזיל המספיק לכיסוי הוצאות בסיסיות לתקופה של לפחות מספר חודשים, בהינתן וכספי ההשקעה לא זמינים או במקרה הגרוע יותר, מקרה בו ההשקעה הייתה לא מוצלחת. קרן זו תאפשר לו לעבור תקופות משבר מבלי לפגוע בהשקעותיו לטווח ארוך.
מזניחים את תיק ההשקעות
תיק ההשקעות דורש מעקב ועדכון שוטפים ולא ניתן להזניח אותו לאורך זמן. משקיעים רבים נוטים לאמץ גישה פאסיבית מדי לתיק שלהם ואינם בודקים ומתאימים אותו באופן סדיר למציאות המשתנה. חשוב לבחון בקביעות (אם כי לא בתדירות גבוהה מידי) את הרכב תיק ההשקעות, להעריך את ביצועי הנכסים השונים ביחס ליעדים שהצבנו ולבצע התאמות בהתאם לצרכים העדכניים שלנו ולתנאי השוק. מעקב צמוד ועדכון מתמשך של תיק ההשקעות יכולים למנוע הפסדים ולחסוך לנו כסף רב.
סומכים על עצמם יותר מדי
משקיעים רבים נוטים לחשוב כי אפשר לעשות קורס השקעות, להתחיל להשקיע ולהבין את מהלך העניינים תוך זמן קצר, אפילו של מספר חודשים מצומצם. תפיסה זו שגויה מהיסוד. כדי להגיע להבנה טובה של מצב השוק תוך ביצוע השקעות נכונות ומותאמות נדרשות שנים רבות של למידה והתנסות, ואולי אף חיים שלמים. אל לנו להעריך את עצמנו יתר על המידה. זכרו: תמיד יש לנו לאן לשאוף ולאן להתקדם, אין אדם שיודע הכל.
מציבים יעדים לא ריאליים
חשוב לדעת להציב יעדים ריאליים ומותאמים לסכומים שאיתם אנחנו משקיעים כשאנחנו מתכננים את אסטרטגיית ההשקעות שלנו. עלינו לדאוג שתהיה התאמה בין הציפיות שלנו לרווח לבין הרווח בפועל שניתן לעשות. טעות נפוצה של משקיעים היא להעריך השקעה או נכס מסוים יתר על המידה, ובכך לאמוד לא נכון את הרווח הצפוי מההשקעה – אומדן שסופו אכזבה מרה.
מתמקדים אך ורק בביצועי העבר
בתור משקיעים עלינו לזכור תמיד כי אנחנו מצפים לראות רווחים בעתיד. אל לנו להשקיע לפי מדדי העבר, שכן אלו משקפים מצבים שקרו בעבר, והעתיד, כמו שאתם יודעים, לא בהכרח יהיה כמו העבר. על כן, משקיעים שמסתמכים באופן מופרז על ביצועי מניה מסוימת בעבר, עלולים לטעות טעות חמורה.
נסתייג כאן ונאמר שיש צורך להכיר את ביצועי העבר של מניה על מנת לדעת להעריך את ביצועיה העתידיים, אך יש לעשות זאת בזהירות הנדרשת ובמידה הנכונה.
תוכלו לדוגמא לקרוא על מניית אפל ולהחליט בעצמכם – האם ביצועי העבר של החברה מלמדים אותנו על ביצועי העתיד?
לא מתחשבים בשיקולי מס
טעות נפוצה בהחלט של משקיעים היא אי התחשבות במיסוי על ההשקעה. עלינו תמיד לזכור כי לצד כל רווח שנעשה בשוק ההון, כמו לכל רווח שנכנס לנו מכל מקור הכנסה, יהיו מיסים. חישוב לא נכון של עלויות המס בהשקעה מסוימת עלול לפגוע בתשואות ההשקעה. כדאי מאוד להתייעץ עם יועץ מס מומחה כדי להבין את השלכות המיסוי על ההשקעות שלנו וכדי לבנות אסטרטגיה נכונה להתמודדות עם המיסוי.
אתם תתפלאו לדעת כמה זה שווה לכם..
לא מבינים את מנגנון ההשקעה
אחד הדברים הכי חשובים בהשקעה היא להבין את מנגנון ההשקעה. ללא הבנה של מנגנון ההשקעה אסור להשקיע, נקודה. הבנה של מנגנון ההשקעה כוללת הבנה מדוקדקת של איך בדיוק אנחנו מרוויחים, איך החברה מרוויחה כסף, מה בדיוק צריך לקרות כדי שההשקעה תהפוך משתלמת וכו’.
למה כל-כך מסוכן להשקיע ללא הבנה? מהסיבה הפשוטה שלא נדע להגיב נכון בהמשך, כאשר יתרחשו שינויים מסוימים. וכן, יקרו שינויים.
לא מתייעצים עם איש מקצוע
זוכרים את הטעות הנפוצה של משקיעים לסמוך על עצמם יותר מדי? אז גם כאן, בקרב משקיעים רבים יש נטייה להאמין כי הם יוכלו “ללמוד לבד” או להצליח לבד, מבלי להשקיע כסף בלימוד ובאדם הנכון שילווה אותם בתהליך. זוהי שגיאה. חשוב לזכור כי רווחים תמיד מגיעים לאחר שנשקיע כספים בלימוד ובניסוי ותהייה. אין רווח ללא השקעה, כולל השקעה כספית!
לא לומדים מטעויות
עוד טעות נפוצה של משקיעים היא לא ללמוד מטעויות העבר שהם עצמם ביצעו.
נסו ללמוד מכל התנסות שלכם בעולם ההשקעות. מכל חוויה אפשר ללמוד משהו שישפר את ההתנהלות שלנו בעתיד, אפילו אם מדובר בהשקעה מוצלחת.
טיפ שלנו: ערכו רשימה של טעויות שביצעתם ורשמו לצידן מה למדתם מהן. הרשימה תזכיר לכם את הטעויות ותעזור לכם להימנע מלשגות פעם נוספת.
אם כן, אלו היו 20 טעויות נפוצות שכדאי לנו להימנע מהן.
סומכים עליכם שתפיקו מכאן את המירב ותזכרו לנהוג בזהירות הנדרשת כשאתם מתחילים להשקיע.
מוזמנים לכתוב לנו כאן או בתגובות אם תרצו להתייעץ.
ב ה צ ל ח ה !
יש לכם שאלות נוספות בנושא השקעות?
רוצים לקבל מידע נוסף אודות אפיקי השקעה מעניינים?
מחפשים קורס בנדל”ן? מתעניינים בקריפטו?
רוצים סתם לפרגן 🙂
אתר אינבסטלי כאן בשבילכם!
דברו איתנו.